Houten ringen maakproces

Het maken van houten ringen vind ik prachtig precisiewerk. Het kost ongeveer 1 á 2 weken (inclusief de wachttijd tussen de stappen) om een ring te maken. Houten ringen uit fineer maak ik het liefst, waarbij je een heel dun laagje makkelijk te buigen hout bewerkt (zoals ik hieronder ga doen). Hierdoor gebruik ik zo min mogelijk hout (vooral in vergelijking met een ring uit een blok hout) en deze constructie is het meest stevig, doordat je de houtnerf intact laat.

Stap 1

Eerst snij ik het blad fineer in dunne stroken en bekijk welke houttekening het mooist is voor de ring die ik in gedachte heb. Het hout op de foto heet Europees Notenhout en komt in veel variaties.

Stap 2

De strookjes leg ik in een pan kokend water. Het verschilt per houtsoort hoe lang je de strookjes kookt voordat je ze kunt buigen. Na het koken wikkel ik de strookjes om een staafje met wat tape er omheen. Het hout moet in dit pakketje ongeveer 2 dagen drogen. Daarna heb je rolletjes hout zoals in de foto hiernaast.

Stap 3

Wanneer het strookje helemaal droog is wikkel ik het met wat lijm om een ander staafje. Dit staafje heb ik met tape omwikkeld, zodat het beschermd is tegen de lijm én zodat ik alvast grofweg de juiste maat heb voor de ring. De lijm laat ik vervolgens goed drogen.

Stap 4

Daarna is het tijd om te schuren. Eerst schuur ik de zijkanten van de ring voor de juiste breedte. Daarna schuur ik de ring netjes rond en glad. Wanneer ik de maat heb gecontroleerd, is het tijd om de ring te lakken of in de olie te zetten.

Stap 5 (optioneel)

In dit voorbeeld heb ik de ring ingelegd met donkerblauw gekleurd Lapis Lazuli. De Lapis Lazuli breek ik voorzichtig in kleine stukjes, daarna leg ik ze in het gleufje dat ik maak met een kleine guts en vijl.

Stap 6

Na nog wat schuren en polijsten kan ik de ring in de lak zetten. Dat lakken doe ik laagje voor laagje, eerst de binnenkant van de ring en daarna de zijkanten en de buitenkant.

Et voila! Een houten ring van Europees Notenhout, met inleg van Lapis Lazuli!

Een houten ring op maat...

Wil je ook een houten ring bestellen, voor jezelf of voor een geliefde? Neem contact met mij op via e-mail, dan kijken we naar de mogelijkheden!

Of koop een houten ring online...

Ik maak geregeld zelf ringen met materialen die me inspireren. Neem vooral ook even een kijkje in de webshop om te zien wat ik recentelijk gemaakt heb. Ready to ship!

2 reacties

  1. Hoi! Ziet er erg gaaf uit. Ben al een tijdje zelf bezig om dit te doen. Kan alleen nog niet de juiste lijm vinden. Welke lijm gebruiken jullie? Goede uitleg hierboven. Top!!

    1. Hi Ciele, Dank voor je reactie! Wat leuk dat jij dit ook doet. Heb je al een mooie eigen stijl ontwikkeld? 🙂 Ik gebruik verschillende lijmsoorten, maar het ligt er zeer aan voor welke toepassing. Mocht je interesse hebben, neem maar even contact met mij op via e-mail. Groeten! Andrea

Reacties zijn gesloten.