Waarom natuurlijk materiaal?

In mijn atelier vind je allerlei materialen, zoals hout, edelstenen en metalen. Ik had altijd al een interesse in de bewerking van natuurlijke grondstoffen en werk er zelf mee omdat ze uniek zijn en een hele geschiedenis met zich meedragen. Ze worden al eeuwen gebruikt door ambachtslieden en ieder materiaal heeft een eigen betekenis en rol gekregen in bepaalde culturele gebruiken. Bovendien hebben natuurlijke materialen een transformerend karakter; zodra je ze bewerkt pel je een aantal laagjes van het materiaal af waardoor je een vaak onverwacht maar harmonisch resultaat krijgt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van materiaalsoorten waar ik mee werk, ieder met een eigen verhaal.

Wist je trouwens dat de meeste materialen in mijn werkplaats ‘tweedehands’ zijn?

Abalone

Abalone, of Zeeoor, is een schelp die wordt gevormd door een slak in de warmere wateren van onze planeet. De schelp geeft de slak bescherming. Deze schelpen krijg ik soms van mensen die ze als decoratiestuk hebben gebruikt. Ik vind ook wel eens antieke abalone schelpen in antieke tweedehands zaakjes. Abalone wordt in veel culturen gezien als helend en zuiverend. Het materiaal wordt verbonden aan het element water. Er wordt ook gezegd dat het de energie van de oceaan in zich draagt.

Amber

Amber, of barnsteen, is een fossiele hars die is gevormd door naaldbomen die miljoenen jaren geleden leefden. Het hars heeft vaak allerlei inclusies in zich, zoals bubbeltjes of zelfs kleine insecten of zaadjes. Dit materiaal is erg zacht en meestal warm van kleur. Er wordt in verschillende culturen geloofd dat amber verwarmend werkt. Het wordt in Mexico gebruikt als beschermingselement in sieraden om kwade krachten en ongeluk te weren.

Bladgoud

Het (14kt) bladgoud dat ik gebruik heb ik ooit gekregen van mijn grootouders. ‘Dit cadeau behoudt voor altijd z’n waarde’, zei mijn oma. Dat is me altijd bijgebleven en daarom vind ik het prachtig om een stukje van deze waarde mee te geven aan iemand anders. Bladgoud is flinterdun geperst en wordt al eeuwen lang gebruikt om spiegels, muurschilderingen en boeken te versieren. Goud is een edelmetaal en wordt in veel culturen en geloven gezien als ‘puur’, ‘zuiver’, ‘warm’ en ‘persoonlijke kracht’. Het wordt in verband gebracht met de zonnevlecht; het middelpunt van wilskracht.

Fantoom kwarts

Dit is geen hars met mos! Nee nee, fantoom kwarts is een kwartssoort met een inclusie; een heldere kwartssoort met een andere kristalverbinding erin (dat ‘mossige’). De inclusies kunnen allerlei kleuren hebben. Bijzonder hè? Fantoomkwarts wordt in sommige geloven gezien als steen die de drager in de richting van een spiritueel levenspad kan begeleiden. De inclusie in de steen staat symbool voor het loslaten van het verleden, ontwikkeling, bewustwording en het vinden van (één van) je gids(en) in het leven.

Hout

Ik werk met allerlei soorten hout, van rozenwortelhout tot allerlei soorten notenhout. Iedere houtsoort heeft weer andere kwaliteiten en een ander verhaal, maar over het algemeen is hout buigzaam, straalt het warmte uit en wordt het in verband gebracht met flexibiliteit. Het wordt in veel culturen gezien als aardend en kalmerend en is één van de elementen in ‘de’ Oosterse elementenleer, waar het staat voor het begin, de geboorte, groei en helderheid van geest.

Lapis Lazuli

Dit is een steen met kobalt-blauwe heldere kleurschakeringen en goudkleurige flintertjes erin (wat pyriet afzettingen zijn, geen echt goud). Aangezien de steen vrij ‘zacht’ is, kun je erin kerven. Van oudsher wordt de steen dan ook gebruikt voor intaglio kunst en kerft men er allerlei afbeeldingen in zoals zegels en familiewapens. Lapis Lazuli wordt in veel culturen gezien als steen van de wijsheid, zelfinzicht en liefde en harmonieuze relaties. Lapis Lazuli wordt in verschillende culturen gebruikt als ondersteuning bij een groot aantal gezondheidsproblemen zoals schildklierproblemen, migraine, depressie en stembandproblemen.

Opaal

Opaal is een bijzonder mineraal dat allerlei kleuren kan hebben. Het komt op verschillende plaatsen in de wereld voor, van Mexico (vuuropaal) tot Australië (boulder opaal). Ik verkrijg dit materiaal via kunstenaars en verzamelaars die weten waar je het koopt zonder dat daar onbetaalde arbeid voor is verricht en waar zoveel mogelijk rekening is gehouden met de natuur. Opaal wordt in verband gebracht met vrolijkheid, hoop, creativiteit, openheid, kracht en energie. Sommige vormen van opaal worden gebruikt bij sjamanistisch werk en in meditaties om meer te leren over het zelf en het onderbewuste. 

Meer weten over materialen?

Niet alles wat ik op voorraad heb staat hierboven genoemd, dat zou wel een hele lange lijst worden. Wil je weten of ik met een bepaald materiaal iets voor jou kan maken, of heb je thuis misschien nog een stukje hout, edelsteen of ander mooi materiaal liggen waar je iets van zou willen laten maken? Neem contact op, dan kijken we naar de mogelijkheden!

De eindproducten vind je hier...

In mijn webshop vind je allerlei producten die ik met de hand gemaakt heb. De materialen heb ik zorgvuldig bij elkaar gezocht en bij ieder product vind je een stukje uitleg over de totstandkoming ervan. Zit er ook iets voor jou tussen? 🙂