Het Maakproces

Ik geef je graag een kijkje in de keuken. Zo zie je hoe ik werk – vooral met de hand – en wat ik voor technieken gebruik.

Bent wood methode

Voor houten ringen gebruik ik de ‘gebogen hout’ methode. Daarbij wikkel je fineer om een staafje; dat is de basis van je houten ring. Door deze methode blijven de houtnerven intact en daardoor is de ring vele malen steviger dan wanneer je de ring uit een blok hout zou boren. En, minder materiaalverspilling!

Mineralen en metalen inleggen

Wanneer ik met hout als basis werk, leg ik daar graag een stukje ander materiaal in. Met de hand kerf ik een stukje uit het hout, daarna stem ik de vorm van het inlegmateriaal daarop af. Inleggen kan met een stukje abalone, maar bijvoorbeeld ook met bladgoud of verpulverd malachiet. Er zijn zoveel gave combinaties mogelijk… schroom niet om te vragen.

Lak & olie

Hout heeft verzorging nodig in de vorm van een beschermlaag. Meestal lak ik de sieraden met een harde lak, zodat ze tegen een stootje kunnen. Vooral bij ringen is dit wel aan te bevelen, al kun je ze ook zelf onderhouden met olie. Bij plectra gebruik ik meestal Tung olie, een pure olie die de tekening van het hout het beste zichtbaar maakt en het hout mooi verzorgt.

Kleurenonderzoek

Om te weten welke materialen het beste bij elkaar passen en bij jouw natuurlijke kleuren, leg ik materialen naast elkaar om te vergelijken. Ik stuur ook vaak een foto naar de opdrachtgever, zodat die mee kan beslissen. Kleur roept bij iedereen andere herinneringen en associaties op. Vandaar dat het extra belangrijk is om dit goed af te stemmen.

Schuurtechnieken

Groot onderdeel van mijn werk is om materiaal in de juiste vorm te schuren. Daarbij hou ik rekening met hoe grof of fijn korrelig het schuurpapier moet zijn om het juiste effect te krijgen. Bij abalone bijvoorbeeld, is nat en fijnkorrelig schuren het beste. Zo voorkom ik dat ik het stof niet inadem. Dat is namelijk heel slecht voor je longen! En door nat schuren met fijne korrel voorkom ik diepe krassen in het abalone.

De eindproducten vind je hier...

In mijn webshop vind je allerlei producten die ik met de hand gemaakt heb met bovengenoemde technieken. Wie weet zit er ook iets voor jou tussen!

4 reacties

  1. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but
    after reading through some of the post I realized it’s
    new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found
    it and I’ll be bookmarking and checking back
    often!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *